Outokumpu Tornio – Materiaalit liikkeessä ja pinnat puhtaana Luxin vasaralla
29.1.2025
Kuinka usein olet nähnyt lekan tai vasaran syöttösuppilon tai siilon vieressä? Holvaantuvat materiaalit ja etenkin talvisin vähänkään kosteutta sisältävät raaka-aineet tuppaavat aiheuttaa haasteita materiaalin virtaukseen erilaisissa varastointi- ja syöttösuppiloissa jäätymisen tai holvaantumisen takia. Joskus se kymmenen kilon leka on ihan toimiva väliaikainen apu tähän, mutta parempiakin vaihtoehtoja on onneksi olemassa!
Outokummun Tornion ferrokromitehtaalla raaka-aineiden syötön varmistus ja lämmönsiirtopintojen puhtaana pito on ulkoistettu Luxin vasaroille. Ferrokromitehtaalla on vasaroita käytössä yhteensä yli 50 kappaletta eri käyttökohteissa. Vasarat huolehtivat erityisesti talvisin, että siiloista saadaan prosessin syötteet juuri silloin kun tarvitaan. Vasaroiden myötä myös työergonomia on parantunut, kun operaattoreiden ei tarvitse käydä käsin avaamassa tukoksia.
Tukkeumat pakottivat meidät rajoittamaan sulatustehoa ja siten vähentämään tuotantoa. Luxin vasaroiden ansiosta tukoksia ei ole enää tarvinnut poistaa käsin – vasarat hoitavat työn automaattisesti. Käyttäjien turvallisuus on parantunut myös. Altistuminen pölylle, kylmälle ja melulle on vähentynyt, kun ei tarvitse enää lähteä valvomosta paikanpäälle käsin avaamaan tukoksia. Samoin fyysinen rasitus on vähentynyt, kun laite hoitaa raskaan työn. Koostettu operaattoreiden kokemuksia, Outokumpu FeCr tehdas.
Vastaaviin ongelmiin on toki muitakin ratkaisuja, kuten sähkötäryt ja paineilmatykit. Paineilmatykit toimivat erityisesti kevyillä ja hienoilla materiaaleilla, mutta jäätyneet murskeen irrottamiseen ilmavirta harvemmin riittää. Torniossakin alun perin siiloissa olleet paineilmatykit onkin korvattu Luxin vasaroilla. Myös sähkötäryt toimivat hyvin tietyissä kevyemmissä käyttökohteissa. Raskaammassa käytössä täryjen kiinnitys on kuitenkin haasteellista, sillä täry repii itsensä usein irti eikä siltikään materiaalia saada virtaamaan sujuvasti. Täryt saattavat myös tiivistää materiaalia, mikä lisää holvaantumista entisestään. Luxin vasaran yksittäiset iskut vapauttavat materiaalin tehokkaasti ja rasitus rakenteille jää pieneksi.
Erilaiset lämmönsiirtopinnat ovat toinen yleinen käyttökohde Luxin vasaralle. Oli kyseessä sitten soodakattila, sulatusuuni tai esim. ESP-suodatin, kaasujen mukana kulkeutuu erilaisia epäpuhtauksia, jotka tarttuvat lämmönsiirtopinnoille ja kanaviin. Epäpuhtauksien kertymistä voidaan tehokkaasti vähentää ja siten huoltoväliä pidentää täräyttämällä kertymät irti pinnoilta automaattisesti. Lisäksi prosessin tehokkuus paranee, kun voidaan ajaa pidempiä aikoja ilman turhia alas- ja ylösajoja ja lämmönsiirtoteho säilyy paremmin, kun pinnat ovat puhtaita. Luxin vasaroita onkin asennettu ympäri maailmaa erilaisiin lämpökattiloihin, hanhenkauloihin, suodattimien kanaviin ja pohjasuppiloihin – kaikkialle mihin epäpuhtauksia tarttuu. Isku onnistuu myös jäähdytysvaipallisen pinnan läpi ja mihin tahansa suuntaan, mikä lisää mahdollisia käyttökohteita entisestään.
Luxin vasaran patentoidun rakenteen ansiosta kohteeseen saadaan voimakas isku, joka ei kuitenkaan vaurioita puhdistettavaa pintaa tai vasaran omaa kiinnitystä. Luxin vasara on usein ratkaisu, kun kaikkea muuta on kokeiltu tuloksetta. Yksinkertaisimmillaan vasaran asennus vaatii vain kaksi hitsaussaumaa ja paineilmaletkun tuonnin vasaralle. Vasaran ohjaus voidaan toteuttaa painonapilla, ajastimella tai kytkeytymällä laitoksen automaatioon.
Lisää vasarasta voi lukea täältä
Vasaroiden lisäksi saat meiltä myös ohjaukset, vasaroiden asennukset ja huollot!
Lisätietoja: Mauri Kostiainen Myynti ja tekninen tuki, metalli- ja prosessiteollisuus 040 963 8798 mauri.kostiainen@lux.fi | Villiina Ikäheimo Myyntipäällikkö, metalli- ja prosessiteollisuus 050 378 3480 villiina.ikaheimo@lux.fi |